Altis Luxury Kaplama
BLOG

Vinil Duvar Kaplama Nedir?

Vinil duvar kaplama, 1920’lerde, petrol ve kimyasal ürün çeşitleri kullanılarak elde edilen bir üründür. Duvar kaplamaları da dahil olmak üzere birçok alanlarda (Afiş, tabela yapımı ve benzeri) önemli bir madde şekline gelmiştir. Plastiğe benzer bir türdedir, ancak daha çevre dostu özelliklere sahip olduğu bilinir. Vinil kullanılan duvar kaplamaları, temizlenebilir ve anti bakteriyel olma gibi özelliklere sahiptir. Kolay temizlenme gibi bir avantajlara sahip olsa da sağlık açısından çok önerildiği söylenemez. Kâğıt ve elyaf tabanlı farklı çeşitleri vardır. Sıkıştırılmış kâğıt yöntemi ile yapılan vinil sarımtırak bir renge sahip olmaktadır. Bu şekilde üretilen viniller daha kolay deforme olma gibi bir handikabı vardır. Elyaf tabana sahip olan viniller; kâğıt tabanlı vinillere göre daha sağlıklı olmaktadır. Daha kolay sökülebilmesi için, arkası tamamiyle pamuk ile güçlendirilmiştir.

Vinil’in Nasıl Bir Yapısı Vardır?

Yırtılmaz ve darbelere karşı dayanıklı bir yapısı vardır. Termitlere ve diğer dış etkilere karşı oldukça dayanıklıdır. Boyama işlemine göre daha çok uzun ömürlü ve tasarruflu bir yöntemdir. Silinebilen duvar kâğıdı olarak da bilinmektedir. Silme işlemi için oldukça elverişli bir yapısı vardır. Kolay alev almayan dış yapısı sayesinde birçok alanda kullanımları mevcuttur. Yangın riski taşıyan alanlarda, kullanımı tercih edilmesi oldukça önemli olan bir kaplama malzemesi olarak da bilinir.

Renk ve Desen Seçenekleri Nelerdir?

Vinil duvar kaplamalarında desen olarak genellikle düz hatlar çalışılmaktadır. Renk seçenekleri oldukça fazladır. Son zamanlarda desen bakımından da oldukça arttırılmış ve renk seçenekleri daha da genişletilmiştir. Bu yüzden birçok alanda vinil duvar kaplama kullanımı yaygınlaşmıştır. Gerek renk ve desen skalasının geniş olması gerekse de temizlemesi ve kullanım kolaylığı nedeni ile vinil duvar kağıtları, son dönemlerde popülaritesini de arttırmıştır. Mimarlar, ev sahipleri, döşemeci ve tasarımcılar yelpazesinde, dekor amaçlı olarak tercih edilmektedir.

Vinil Duvar Kaplama Aşamaları Nelerdir?

Uygulama yapılacak olan duvarda herhangi bir çatlak durumu ya da çıkıntı kesinlikle olmaması gerekmektedir. Uygulamanın yapılacağı mekanda herhangi bir ek tadilat işi ise olmamalıdır. Varsa, masif parke uygulamasından mutlaka önce yapılması gerekir. Elektrik prizleri de önceden takılmış olmalıdır. Süpürgelik, duvar kağıdından sonra takılmalıdır.

Vinil Duvar Kaplama Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Tüm rulolarda kesilmeden önce, iki boy kesilip duvara uygulanması yapılmalı ve yaklaşık 60 dakikalık bir bekleme süresinden sonra; herhangi bir sorun oluşmaz ise, diğer boylar kesilip uygulanmalıdır.
Uygulama, güneş alan bir duvardan yapılmak sureti ile başlatılmalıdır.
Duvar kağıtları kesinlikle üst üste gelmemeli ya da aralarında hiç boşluk bırakılmamalıdır.
Boylarda fazlalık var ise, uygulanan boy kuruduktan sonra, maket bıçağıyla fazla olan kısım mutlaka kesilmelidir.
Rulonun arka yüzeyi kâğıttan ise, yapıştırıcı kâğıtın yüzeye sürülmelidir. Ruloların arka yüzeyi elyaf ise yapıştırıcı duvara sürülme suretiyle uygulama yapılmalıdır.
Yapıştırıcının suya eklenmesi yapılırken, kullanım talimatı ya da üretici önerisi dikkate alınarak ilave edilmeli ve tamamiyle eriyene kadar karıştırılmalıdır.
Yapıştırıcı uygulaması tüm boylara tek tek sırayla yapılmalı ve her uygulama sırasında 10 dakika beklenmelidir. Tüm boylara aynı anda kesilme yapılıp, aynı anda yapıştırıcı uygulaması yapılmamalıdır. Uygulamanın yapıldığı mekan, sıcak ya da kuru olmamalıdır; klima veya cam açık bırakılmamalıdır.

Vinil Duvar Kaplama Özellikleri Nelerdir?

Doku ve renk bakımından avantajlı bir alan sağlamanın yanı sıra, vinil duvar kağıdı kaplamaları oldukça dayanıklı olarak bilinmektedir. Suya dayanıklı vinil duvar kağıtları, geleneksel duvar kaplamaları için fazla nemli ya da nemli olabilecek alanlarda da kullanılabilmektedir. Vinil duvar kaplama kullanılmasının en büyük yararlarından biri, temizlik ve bakım işlemlerinin kolay olmasıdır. Temizleme konusu, duvarın nemli bir bez ile basit ve temiz bir biçimde silinmesidir. Geleneksel duvar kaplaması ise kolayca lekelenebilir. Bununla birlikte, vinil duvar kağıdı suya dayanıklılığı, lekenin emilme ihtimalini de ortadan kaldırır. Bu da diğer kaplama türlerine göre çok daha uzun ömürlü olacağı anlamına gelmektedir. İkamet yeri yeni olmadığı sürece, duvar yapısının kusursuz olması biraz zor bir ihtimaldir. Kusur, çatlak, düz olmayan alanlar ve kötü boyamalar dahil olmak üzere farklı şekillerde tahribat oluşmuş olabilir. Bu çeşitli sorunları gizlemek ve duvar hasarının kötü görünümünü giderebilmek için vinil duvar kaplaması da kullanılabilir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *